четвер, 22 лютого 2018 р.

Вечір-реквієм «Ангели неба»






На базі Чернівського ЛО з 19 по 23 лютого  проходив методичний тиждень педагогів-організаторів. 21 лютого з нагоди вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні у Чернівському НВК  ім. Т.Г.Шевченка проходив вечір-реквієм «Ангели неба» під керівництвом педагога-організатора Федевич Тетяни Ігорівни.
Серце плакало.
Сльози капали.
Виливала жалі сурма…
   Такими  словами  та  відеороликом  «Серце плакало»  розпочала виступ  Бабій Вероніка, учениця 11 класу. Далі  звучали  поезії,  коментарі  до  подій  на  майдані  Незалежності, а   перед  очима глядачів ніби пройшла  ціла  епоха. Присутні також  переглянули  відеоролик  Павла Дворського  «Небесна Сотня білих журавлів».  Згадували  загиблих  героїв  з  Львівської  області  та  свого  односельчанина  Вишневського  Степана,  який  загинув  в  зоні  АТО.
   Учні переглянули презентацію «Ти з нами завжди, наш герою», яку  підготувала Федевич Т.І.. Зворушливою  була  інсценізація  «Мамо  не  плач,  я  повернуся»  у  виконанні  учнів  10  класу  (Васюта Д.,  Жук А., Федак С.) Усі присутні в залі мали можливість доторкнутися до щита, який був свідком усіх подій на Майдані в Києві майже з перших і до останніх днів.  Його привіз та подарував школі учасник тих подій Данилишин Михайло.
    Під  слова  «Хай  палають  свічки  пам’яті  загиблих  героїв «Небесної Сотні» із рук в руки учні та вчителі школи передавали свічку пам’яті, як знак великої пошани та невмирущої пам’яті подвигу славних героїв. На завершення вечора-реквієму  було  сказано, що «… герої Небесної Сотні – приклад реального, дієвого патріотизму, кожен з яких своїм подвигом продемонстрував: ми – свободолюбива нація, яка ніколи не поступиться найважливішими для себе принципами. За весь час протистоянь Майдан став не просто столицею держави, а її серцем і душею. Цього дня безмежно дякую і низько вклоняюся тим героям, що полягли, і тим, хто сьогодні зі зброєю в руках захищають суверенітет та цілісність нашої України! Ваш подвиг є неоціненним, а пам'ять про полеглих героїв житиме вічно.»

Федевич Т.І., педагог-організатор







Наше слово – слово вічного народу
    Рідна мова – це мова народу, вона передає досвід пращурів для нащадків. Це – скарбниця народної мудрості, криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмочок надії.
     Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
    Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.
    З нагоди Міжнародного дня рідної мови у Чернівському НВК ім. Т. Г. Шевченка Мостиського району відбулося свято «Наше слово – слово вічного народу», під керівництвом Федевич Наталії Зеновіївни, учителя української мови та літератури.
            Музичною композицією «Ще не вмерла Україна» зустріли присутніх учасники заходу. Зворушливо читали поезії про рідну мову учні 5, 7, 8, 9, 10 класів. Юні шанувальники рідного слова з’єднали свої голоси в єдиній мелодії, в одному ритмі любові до рідної мови. Українське слово звучало молитвою, дзвінкою піснею, чарівними звуками лагідності й доброти, мудрості та любові.
            У заході взяли участь і учні початкових класів, які разом зі своїми наставниками подарували хвилини позитивних емоцій усім присутнім. Дзвінкі дитячі голоси, український танок, поетичні перлини стали окрасою свята, створили атмосферу творчої розкутості, відкритості і радості.
            Свято відкрило нові таланти, обєднало творчих, не байдужих до долі української мови людей, зробило їх однодумцями. Все свято було пронизано українським духом, любов’ю до рідного слова, до чистих джерел творчості українського народу.

Шибунька Б. М., заступник директора з
 навчально-виховної роботи







Немає коментарів:

Дописати коментар