вівторок, 28 листопада 2017 р.

Музей-садиба Богдана -Ігоря Антонича






Цікава подорож у минуле
      Бортятинська філія Львівського музею історії релігії є центром культурного життя усієї Мостищини. Музей-садиба родини Антоничів розташований на території колишньої греко-католицької плебанії, де й мешкала сім’я Антоничів і куди приїжджав Богдан-Ігор Антонич.
   На початку 90-х років у плебанії зусиллями Ірини Калинець була створена кімната-музей Богдана-Ігоря Антонича. До сторіччя від дня народження поета плебанію повністю відновлено і 25 жовтня 2009 року відбулось урочисте відкриття Музею-садиби родини Антоничів.
   16.11.2017 року школярі 4-11–тих класів Чернівського НВК імені Т. Г. Шевченка побували у музеї-садибі Богдана – Ігоря Антонича в селі Бортянин.
    108 років тому народився Богдан-Ігор Антонич (1909-1937), явивши світові себе-поета, приголомшив пульсацією своїх віршів. Йому судилося коротке земне життя,  проте -  доля справжнього поета. Кожна його поезія – це живий світ і жива людина в ньому, першооснова життя Лемківщини,  рідного краю митця.
    Надзвичайно цікава розповідь екскурсовода повернула нас у минуле, у ті часи, коли жив  Богдан-Ігор Антонич у садибі разом з батьками, навчався у Львові. Вражає зворушливе листування з мамою, оригінальні  уривки якого бачимо на стендах у музеї. Односельчани зберегли майже весь інтер’єр кожної із кімнат будинку, де жили Антоничі.
      Школярі захоплено ділилися враження від екскурсії, яка запам’ятається їм надовго.
                                                                   Козиняк О. М., учитель української мови та літератури


Немає коментарів:

Дописати коментар